Тема: Мастер-клас з ліплення вареників.

Програмовий зміст: Продовжувати формувати уявлення дітей про Батьківщину, усвідомлення своєї належності до українського народу; ознайомити дітей з національним посудом; розширювати уявлення дітей про страви національної кухні; формувати практичні вміння та навички з приготування української страви – вареників; вдосконалювати вміння дітей працювати з тістом, розкачувати качалкою круглої форми варениці; накладати начинку і зліплювати варениці, формуючи вареник; залучати до національних традицій; формувати навички спільної роботи, збуджувати інтерес дітей до приготування української страви; збагатити й активізувати словник іменниками на позначення назв старовинного українського посуду, страв національної кухні; сприяти розвитку мовлення дітей, використовуючи вірші загадки; виховувати патріотизм, наполегливість у досягненні мети, інтерес до пізнання минулого, повагу до народних звичаїв та традицій.

ХІД ЗАНЯТТЯ

Вихователь: У нас сьогодні ніби свято,

Гостей зібралося багато.

Доброго ранку, вітаємо вас.

Спасибі, що прийшли до нас.

Вліво-вправо поверніться

Один одному всміхніться.

Вихователь: Діти, ми – українці! А українці здавна славилися своєю добротою, гостинністю, працьовитістю. Ми щиро любимо і шануємо свою країну, родину, дбаємо про рідну оселю.

А зараз ми з вами розглянемо національний посуд у нашому міні-музеї. Ви мені будете допомагати, називати знайомий вам український посуд.

(Стіл вкритий скатертиною, на якому стоїть український керамічний посуд).

Вихователь: Малята, погляньте, який гарний старовинний посуд.

(Діти називають посуд, вихователь допомагає. Посуд: миска, полумисок, макітра, горщик, глечик, горнятко, кухоль, качалка).

Вихователь: До нас у гості завітала бабуся Одарка.

Баба Одарка проводить з дітьми бесіду на тему «Українські страви». Діти називають страви і говорять про спосіб їх приготування.

Баба Одарка розповідає (діти теж допомагають): Вареники – тістяні вироби з начинкою з картоплі, капусти, сиру, вишень.

Галушки – шматочки тіста, зварені у воді або молоці.

Куліш – густий суп із пшона.

Кутя – страва, яку готують з пшениці, заправляють тертим маком, горіхами і медом.

Узвар – компот із сухофруктів.

Пампушки – смачні тістяні вироби круглої форми.

Вихователь: А яка страва смакує вам?

Діти розповідають про улюблені страви.

Баба Одарка: А про мою найулюбленішу страву ви дізнаєтесь, розгадавши мою загадку:

Ліпився, ліпився, в окріп опустився,

В сметані купається,

Своєї черги дожидається.

Діти відгадують загадку.

Баба Одарка: Молодці! Звичайно це вареники. Я до вас прийшла з подарунками. Вони – у моєму кошику. Зараз ми з вами пограємося в гру.

Дитяча гра «Як готувати вареники». Діти називають продукти, з яких готуються вареники, а бабуся дістає їх з кошика і показує дітям.

Вихователь: Ви вже здогадались, що зараз ми будемо ліпити вареники.

Баба Одарка: Я гостинно запрошую вас до моєї української світлиці готувати вареники.

 

 

Діти разом з бабою Одаркою ліплять вареники.

Баба Одарка: Ось і наша з вами макітра повна зварених вареників.

Ось наліпили ми вареників,

Біленьких, смачненьких,

Та й запросили в гості

Діточок гарненьких.

Вихователь: Український народ завжди славився винятковою працелюбністю, наполегливістю у досягненні мети, гостинністю, любов’ю до рідної домівки, хазяйновитістю. Народні традиції віками зберігали особливу повагу до праці.

Ми з вами маленькі українці, які теж сильно люблять працювати. Сьогодні ви з бабусею Одаркою вчилися ліпити вареники. Ви добре попрацювали. А зараз давайте пригостимо вареничками наших маленьких друзів.